Jēra maize
Patīk
0 0
Tas der
50%


Klasifikācijas tagi

Piena produkti, Dārzeņi, Augļi, Vidējs, Vidēji, Satur pienu, Satur riekstus, Satur jēra gaļu, Satur citrusaugļus, Jēra gaļa, Uzkodas

Jēra maize

1 gabali
Vidēji
Vidējs

 

Pēdējā laikā aizvien vairāk atskārstu, cik dziļi kristīgās ticības saknes sakņojas jūdaismā un cik liela ir šo tradīciju nozīme. Šī ēdiena sastāvdaļas ir izvēlētas, iedvesmojoties no maltītes, ko ebreji ēd Pashā svētkos, un katram produktam ir simboliska nozīme gan ebrejiem, gan attiecīgi kristiešiem. \nRūgtā endīve simbolizē rūgtos verdzības gadus Ēģiptē, riekstu pasta liek atcerēties par vergu smago būvniecības darbu, ceļot piramīdas, bet jērs atgādina par aizstājējupuri, kas paglāba izraēļu pirmdzimtos, un viss liecina par Mesijas nākšanu. Jēzus krustā sišana tieši Lieldienu laikā daudzās paaudzēs pirms tam jau tika iezīmēta ar skaidrām simboliskām līnijām ebreju tautas vēsturē. \nŠie produkti tiek ēsti rituālā veidā un pilnīgi citā formātā, šis bija tikai iedvesmas avots, lai radītu ko patiešām garšīgu, sātīgu, reizē svaigu un sulīgu, bet pāri visam – svinīgu un pavasarīgi priecīgu.

Pievienot

Sastāvdaļas

  • 400 g
    maltas jēra gaļas
  • ½ tējkarotes sāls
  • 3
    daiviņas ķiploku
  • 1
    tējkarote Provansas garšvielu maisījuma
  • 2
    āboli
  • 100 g
    grauzdētu valriekstu
  • ½ tējkarotes kanēļa
  • 4
    ēdamkarotes salda sarkanvīna
  • 3
    sarkanie sīpoli
  • 1
    lauru lapa
  • 1
    cigoriņš (endīve) vai kādu citu rūgtenu salātu lapas 
  • 200 ml
    grieķu jogurta
  • buntīte pētersīļu
  • 1
    citrons
  • buntīte piparmētru
  • 1
    granātābols
  • armēņu vai gruzīnu plakanā maize
 

Pamācība

1. Sīpolus sagriež ripiņās. Liek pannā, pievienojot lauru lapu, un uz lēnas liesmas cep, līdz sīpoli paliek caurspīdīgi un karamelizējas. 

2. Maltajā gaļā iemaisa sāli, Provansas garšvielas, 2 daiviņas sakapātu ķiploku. Liek cepties uz vidējas liesmas, līdz gaļa sāk palikt zeltaini brūna. 

3. Ābolus sarīvē, sagrauzdētos valriekstus sakapā, pievieno vīnu un kanēli un visu samaisa pastā. Pēc vajadzības var pievienot vēl vīnu – dziļākai garšai vai konsistencei.

4. Sablendē pāris ēdamkarotes grieķu jogurta ar pētersīļu buntīti, 1 daiviņu ķiploka un šķipsniņu sāls, iemaisa pārējā grieķu jogurtā.

5. Uz plakanās maizes smērē riekstu pastu, pāri ber jēra gaļu, pārliek karamelizētos sīpolus, endīves, pārlej jogurta mērcīti un dekorē ar granātābolu sēkliņām un svaigām piparmētru lapām.