Pilngraudu ķirbju maizīte
Patīk
0 0
Tas der
50%


Klasifikācijas tagi

Dārzeņi, Vidējs, Vidēji, Satur graudaugus, Satur riekstus, Satur medu, Uzkodas

Pilngraudu ķirbju maizīte

1 gabali
Vidēji
Vidējs

 

Latviešiem ir daudz ticējumu, kas māca – maize jāmīca dusmojoties, tad tā labi rūgs. Dusmoties uz pavēli gan ir grūti, īpaši jau tad, ja visa ģimene kopā gatavo ēst, bet no sirds mīcīt mīklu gan var. Un bērniem šī nodarbe ļoti patīk, jo ir iespēja ar rokām mīcīt mīklu. Parasti jau ar rokām pa ēdienu ņemties vecāki neļauj.

Pievienot

Sastāvdaļas

  • 500 ml
    ķirbju biezeņa
  • 300 ml
    silta ūdens
  • 50 g
    rauga
  • 1
    tējkarote cukura
  • 1 kg
    pilngraudu kviešu miltu
  • 4
    tējkarotes sāls
  • 2
    ēdamkarotes medus
  • 100 ml
    eļļas
  • 100 g
    ķirbju sēklu
  • Mandeļu mērcītei
  • 100 g
    mandeļu miltu*
  • 150 ml
    ūdens
  • 1
    tējkarote sinepju
  • 2
    tējkarotes bazilika pesto
  • sāls
 

Pamācība

1. Puskrūzītē silta ūdens izšķīdina raugu, pievienojot 1 tējkaroti cukura. Miltus ber bļodā, izveido iedobīti, un tajā ielej izšķīdināto raugu.

2. Uz 10 minūtēm atstāj, lai raugs aktivizējas.

3. Ķirbju biezenim pievieno medu un izmaisa.

4. Tad miltiem pievieno ķirbju biezeni, atlikušo silto ūdeni, sāli, eļļu un ķirbju sēklas.

5. Uzrota piedurknes un ķeras klāt mīcīšanai.

6. Kad mīkla samīcīta, ar rokām to noapaļo, pārsedz bļodu ar dvielīti un atstāj siltā vietā, lai rūgst.

7. Pēc divām stundām ar eļļu samitrina rokas, ņem mīklu un veido kukulīšus. Tos sakārto uz pannas un atstāj vēl uz pusstundu, lai rūgst. Cep cepeškrāsnī 170 °C temperatūrā 40 minūtes.

Kā pagatavot ķirbju biezeni

Ķirbi pārgriež uz pusēm, izņem sēklas un cepeškrāsnī 150 °C temperatūrā cep, līdz tas gatavs. Laiks atkarīgs no ķirbja izmēriem, un tas ir no 20 līdz 40 minūtēm.

Ja ķirbim ir plāna miza, tad to var nekasīt ārā no mizas un blendēt visu, bet, ja miza nepatīk, tad izņem ķirbja mīkstumu un sablendē. Nekādas garšvielas, sāli, neko citu klāt neliek. Biezeni līdz 5 dienām var uzglabāt ledusskapī un var arī sasaldēt. Pēc tam izmanto maizes, kēksiņu, cepumu un kūku cepšanai, arī zupās, bērnu biezenīšos, sautējumos.

Ķirbīšfrī ar mandeļu mērci

Cepts ķirbis ir ļoti garšīgs, un ar to var aizstāt ceptus kartupeļus, pasniedzot kā piedevu pie gaļas vai salātiem. Šoreiz mēs vēlamies padalīties ar recepti, kas mūsmājās iesaukta par ķirbīšfrī (jo atgādina frī kartupeļus), un klāt tiem vienmēr vajadzīga kāda mērcīte. Pierasts, ka tā parasti ir uz krējuma vai majonēzes bāzes, bet kopš atklājām tā saucamās vegānu majonēzes, kas balstās uz riekstiem, ik pa laikam gatavojam tās, jo ir patiešām gardas.

Sastāvdaļas

cepamķirbis (tas ir saldāks, miltaināks, mazāk sulīgs)

sāls

Mandeļu mērcītei

Pagatavošana:

Mandeļu miltus sajauc ar ūdeni, veidojot tik biezu mērci, cik katrs vēlas. Klāt pievieno sinepes, pesto, sāli pēc garšas. Visu samaisa. Kamēr izcepsies ķirbīši, ieliek mērci ledusskapī, lai ievelkas.

Ķirbjiem iztīra sēklas un sagriež tos gabaliņos. Cepšanai domātajiem ķirbjiem parasti ir plāna miziņa, un to nav nepieciešams mizot. Gluži kā kabačus, kurus mēs ēdam ar visu mizu. Uz pannas kārto ķirbja gabaliņus, pārkaisa ar sāli un cep cepeškrāsnī 180 °C temperatūrā 10–15 minūtes (atkarīgs no ķirbja gabaliņu izmēriem). Ēd siltus, pamērcējot mērcītē. Bet pēc tam, ja paliek pāri, aukstus var pievienot kādiem salātiem.

*Mandeļu miltus var iegūt arī mājas apstākļos, mandeles samaļot. Vispirms mandeles aplej ar karstu ūdeni, 5 minūtes patur, atbrīvo no miziņām, kas nu ļoti viegli nāk nost, un samaļ vai sasmalcina.