Risoto ar baravikām
Patīk
0 0
Tas der
50%


Klasifikācijas tagi

Piena produkti, Dārzeņi, Vienkārši, Vidēji, Satur pienu, Satur sēnes, Pamatēdiens

Risoto ar baravikām

6 porcijas
Vidēji
Vienkārši

Pievienot

Sastāvdaļas

  • 1 l
    dārzeņu buljona
  • buntīte svaigu pētersīļu
  • 4
    ķiploka daiviņas
  • 100 g
    kaltētu sēņu
  • 500 g
    arborio jeb apaļgraudu rīsu
  • 100 ml
    sausa baltvīna
  • 50 g
    rīvēta cietā siera, piemēram, Parmesan
  • 50 g
    sviesta
  • eļļa cepšanai
 

Pamācība

Variācijas par tēmu:

Šim risoto variantam var izmantot arī saldētas vai viegli sālītas sēnes, bet visvienkāršāko risoto var gatavot arī bez sēnēm. Sēņu vietā var likt dārzeņus, gaļu, aknas. Markus iesaka pamēģināt risoto ar safrānu un garnelēm. Buljonu, protams, vislabāk sagatavot pašiem, nevis izmantot gatavo buljonu kubiņu. Buljonu gatavo, 30 minūtes ūdenī vārot dārzeņus un garšaugus.

Pagatavošanas gaita:

1. Sēnes aplej ar verdošu ūdeni. Kad sēnes uzbriedušas, ūdeni nolej atsevišķā trauciņā, jo tas būs nepieciešams tālākā gatavošanas procesā. Pusi no sēnēm ļoti smalki sakapā, otru pusi atstāj veselos gabalos.

2. No buljona kubiņa pagatavo dārzeņu buljonu. Katliņā uzvāra 1 l ūdens, pievieno kubiņu un, rūpīgi maisot, vāra 5 minūtes. Varat pagatavot arī īstu dārzeņu buljonu.

3. Sagatavo pārējās sastāvdaļas. Pētersīļus nomazgā, atdala lapiņas no kātiem un smalki sakapā. Ķiploka daiviņas sasmalcina vai izspiež ķiploku spiedē.

4. Uz palielas pannas uzkarsē eļļu un uz mērenas liesmas vispirms apcep ķiplokus ar pētersīļiem. Pēc ~3 minūtēm pieber rīsus, palielina liesmu un visu ar koka karoti lēnām maisa. Rīsi nedrīkst piedegt un kļūt brūni, bet tiem jābūt caurspīdīgiem un smaržīgiem.

5. Nepārtraucot maisīšanu, pielej vīnu. Brīdī, kad vairs nav jūtams vīna aromāts, pieber sagatavotās sēnes – gan veselās, gan sakapātās – un pielej arī ūdeni, kurā sēnes mērcējās. Visu samaisa un pielej 1 kausiņu buljona.

6. Samazina liesmu uz mazāko un, nepārtraukti maisot, pamazām vienu pēc otra pielej pa kausiņam buljona. Buljonu nedrīkst liet visu uzreiz, jo rīsiem jāuzbriest pakāpeniski.

7. Sekojiet, lai rīsi nesavārās pārāk mīksti, bet buljons ir sasūcies rīsu graudos. Pēc ~20 minūtēm no brīža, kad sākāt liet klāt buljonu, rīsus noņem no uguns, pievieno rīvētu sieru un sviestu un kārtīgi izmaisa.